Κ.Υ.Α. αριθμ. Δ17Α/01/101/Φ.2.3/17.9.2014 Ρύθμιση θεμάτων προσωπικού και θεμάτων μεταφοράς αρμοδιοτήτων μετά την κατάργηση της Ανώνυμης Εταιρείας Εκμετάλλευσης και Διαχείρισης Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων Τ.Ε.Ο. Α.Ε.

Κ.Υ.Α. αριθμ. Δ17Α/01/101/Φ.2.3/17.9.2014 Ρύθμιση θεμάτων προσωπικού και θεμάτων μεταφοράς αρμοδιοτήτων μετά την κατάργηση της Ανώνυμης Εταιρείας Εκμετάλλευσης και Διαχείρισης Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων Τ.Ε.Ο. Α.Ε.

Αριθμ. Δ17Α/01/101/Φ.2.3

(ΦΕΚ Β' 2604/30-09-2014)

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ − ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Το άρθρο 6 «Κατάργηση της Ανώνυμης Εταιρείας Εκμετάλλευσης και Διαχείρισης Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων Τ.Ε.Ο. Α.Ε. και μεταφορά των αρμοδιοτήτων της» και το άρθρο 19 «Γενικές Διατάξεις περί καταργήσεων − συγχωνεύσεων νομικών προσώπων και υπηρεσιών του παρόντος νόμου» του Κεφαλαίου Β΄ του Ν.4250/2014 (ΦΕΚ Α΄ 74) «Διοικητικές Απλουστεύσεις − Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και Υπηρεσιών του Δημοσίου Τομέα − Τροποποίηση Διατάξεων του Π.Δ. 318/1992 (Α΄ 61) και λοιπές ρυθμίσεις» και ειδικότερα τις διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 6.

2. Τις διατάξεις του άρθρου 90 του π. δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα» (Α΄ 98) και το γεγονός ότι δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

3. Τις διατάξεις του Π.Δ. 85/2012 «Ίδρυση και μετονομασία Υπουργείων, μεταφορά και κατάργηση υπηρεσιών» όπως αυτό τροποποιήθηκε με το Π.Δ. 118/2013 (ΦΕΚ Α΄152).

4. Τις διατάξεις του Π.Δ. 89/2014 (ΦΕΚ Α΄ 134) «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών».

5. To Ν. 3669/2008 (ΦΕΚ Α΄ 116) Κύρωση της Κωδικοποίησης της Νομοθεσίας Κατασκευής Δημοσίων Έργων.

6. Την αριθμ. Δ16γ/02/141/Γ/17−4−2014 (ΦΕΚ Β΄979) κοινή υπουργική απόφαση «Ορισμός εκκαθαριστών και διαδικασίας για την εκκαθάριση της Εταιρείας με την επωνυμία «Ανώνυμη Εταιρεία Εκμετάλλευσης και Διαχείρισης Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων» και το διακριτικό τίτλο Τ.Ε.Ο. Α.Ε.».

7. Την αριθμ. ΔΙΠΙΔ/Β2.Δ/213/οικ.11097/30−4−2014 Εγκύκλιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με θέμα «Σχετικά με Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και Υπηρεσιών του Δημοσίου Τομέα του Ν. 4250/14 (Α΄ 74)».

Το γεγονός ότι:

1. Στο πλαίσιο της εκκαθάρισης, πρέπει να περατωθούν χωρίς καθυστέρηση οι εκκρεμείς υποθέσεις της Εταιρείας, να εξοφληθούν τα χρέη της και να εισπραχθούν οι απαιτήσεις αυτής, προκειμένου, στη συνέχεια, με το τέλος της εκκαθάρισης, τα ταμειακά υπόλοιπα και τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών της Τ.Ε.Ο. Α.Ε. να μεταφερθούν σε λογαριασμό του Δημοσίου καινά αποτελούν έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού.

2. Σύμφωνα με τις διατάξεις της κωδικοποίησης της νομοθεσίας κατασκευής δημοσίων έργων (κ.ν. 3669/2008 ΦΕΚ Α΄ 116) το ποσοστό γενικών εξόδων και οφέλους των εργοληπτικών επιχειρήσεων ορίζεται σε ποσοστό 18% για έργα που χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων,

αποφασίζουμε:

1. Οι πράξεις με τις οποίες διαπιστώνεται η λύση της σύμβασης ή η θέση σε διαθεσιμότητα των υπαλλήλων των περιπτώσεων β΄ και γ΄ αντίστοιχα, της παραγράφου 3 του άρθρου 6 του Κεφαλαίου Β του Ν. 4250/2014 (ΦΕΚ Α΄ 74), εκδίδονται από τους εκκαθαριστές πλην των περιπτώσεων των υπαλλήλων που εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της παραγράφου 2 της περίπτωσης Δ΄ του άρθρου 90 του Ν. 4172/2013, για τις οποίες τη διαπιστωτική πράξη μεταφοράς τους στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, εκδίδει η Διεύθυνση Διοικητικού Δ16 της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων του Υπουργείου αυτού κατόπιν σχετικής αίτησης τους στη Διεύθυνση αυτή. Οι ατομικοί φάκελοι και τα αρχεία, που αφορούν σε όλους τους ανωτέρω υπαλλήλους, μεταφέρονται στη Διεύθυνση Διοικητικού Δ16 με πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής, το οποίο συντάσσεται από τους εκκαθαριστές και υπογράφεται από τους ίδιους και τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Διοικητικού (Δ16).

2. Οι ατομικοί φάκελοι και τα αρχεία που αφορούν στους υπαλλήλους που εμπίπτουν στην περίπτωση α της παραγράφου 3 του άρθρου 6 του Κεφαλαίου Β του Ν. 4250/2014 (ΦΕΚ Α΄ 74) μεταφέρονται στην εταιρεία «Εγνατία Οδός Α.Ε.», με πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής που συντάσσεται από τους εκκαθαριστές και υπογράφεται από τους ίδιους και το Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας «Εγνατία Οδός Α.Ε.».

3. Οι εκκαθαριστές καταβάλλουν στους υπαλλήλους, που εμπίπτουν στην περίπτωση 1 α του άρθρου 19 του Ν. 4250/2014 (ΦΕΚ Α΄ 74), την προβλεπόμενη αποζημίωση.

4. Η χρήση των εγκαταστάσεων των σταθμών διοδίων Μαλγάρων και Ακτίου της Τ.Ε.Ο. Α.Ε. παραχωρείται δωρεάν στην «Εγνατία Οδός Α.Ε.», προκειμένου η εταιρεία να ασκήσει τις αρμοδιότητες είσπραξης των εν λόγω διοδίων τελών.

5. Η είσπραξη των μισθώσεων από τις νόμιμες κυκλοφοριακές συνδέσεις διενεργείται έως 31−12−2014 από τους εκκαθαριστές, οι οποίοι αποδίδουν τα μετά τις 26 Μαρτίου 2014 εισπραχθέντα στις κατά τόπους αρμόδυις Περιφέρειες. Στη συνέχεια, το σχετικό αρχείο και οι φάκελοι αυτών μεταφέρονται στις κατά τόπους Περιφέρειες με πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής, το οποίο συντάσσεται από τους εκκαθαριστές και υπογράφεται από τους ίδιους και τον οικείο Περιφερειάρχη.

6. Οι φάκελοι και τα αρχεία, που τυχόν διατίθενται και αφορούν σε αυθαίρετες κυκλοφοριακές συνδέσεις μεταφέρονται στις κατά τόπους Περιφέρειες με πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής, το οποίο συντάσσεται από τους εκκαθαριστές και υπογράφεται από τους ίδιους και τον οικείο Περιφερειάρχη.

7. Όλα τα αρχεία, συμπεριλαμβανομένων και του ηλεκτρονικού αρχείου, όπου υπάρχει και οι φάκελοι που αφορούν στη λειτουργία, τη συντήρηση και εκμετάλλευση του τμήματος ΠΑΘΕ από Κλειδί έως Ευζώνους, καθώς και του κλάδου από ΑΚ Χαλάστρας έως Θεσσαλονίκη (διασταύρωση οδού Δάφνης), μεταφέρονται στην «Εγνατία Οδός Α.Ε.», η οποία αναλαμβάνει και τις σχετικές αρμοδιότητες λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης, με πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής, το οποίο συντάσσεται από τους εκκαθαριστές και υπογράφεται από τους ίδιους και το Διευθύνοντα Σύμβουλο της «Εγνατία Οδός Α.Ε.»

8. Αντιστοίχως, τα αρχεία και οι φάκελοι των υπολοίπων οδικών τμημάτων για τα οποία είχε αρμοδιότητα η Τ.Ε.Ο. Α.Ε. μεταφέρονται στην Ε.Υ.Δ.Ε. Σ.Α. της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων, με πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής, το οποίο συντάσσεται από τους εκκαθαριστές και υπογράφεται από τους ίδιους και τον Διευθυντή της Ε.Υ.Δ.Ε. Σ.Α.

9. Ο εξοπλισμός και το λογισμικό του Κέντρου Ελέγχου Παρακολούθησης Διοδίων (SCADA) μεταφέρονται στην Ε.Υ.Δ.Ε. Λειτουργίας και Συντήρησης Έργων Παραχώρησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής, το οποίο συντάσσεται από τους εκκαθαριστές και υπογράφεται από τους ίδιους και το Διευθυντή της Ε.Υ.Δ.Ε. Λειτουργίας και Συντήρησης Έργων Παραχώρησης.

10. Οι φάκελοι συμβάσεων που αφορούν στις μισθώσεις για τις οποίες υποκαθίσταται η Τ.Ε.Ο. Α.Ε. από την Ε.Τ.Α.Δ. Α.Ε. μεταφέρονται σε αυτή με πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής, το οποίο συντάσσεται από τους εκκαθαριστές και υπογράφεται από τους ίδιους και το Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ε.Τ.Α.Δ. Α.Ε.

11. Όλοι οι φάκελοι και τα αρχεία συμπεριλαμβανομένου και του ηλεκτρονικού αρχείου, όπου υπάρχει, σχετικά με την Κοινοπραξία για τη λειτουργία και τη συντήρηση της υποθαλάσσιας αρτηρίας Ακτίου − Πρέβεζας, μεταφέρονται στην «Εγνατία Οδός Α.Ε.» με πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής, το οποίο συντάσσεται από τους εκκαθαριστές και υπογράφεται από τους ίδιους και το Διευθύνοντα Σύμβουλο της «Εγνατία Οδός Α.Ε.».

12. Όλοι οι φάκελοι και τα αρχεία, συμπεριλαμβανομένου και του ηλεκτρονικού αρχείου, όπου υπάρχει, σχετικά με τις εκτελούμενες συμβάσεις συντήρησης και έργων του Εθνικού Οδικού Δικτύου, μεταφέρονται στη Διεύθυνση Δ3 της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής, το οποίο συντάσσεται από τους εκκαθαριστές και υπογράφεται από τους ίδιους και τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δ3 της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων. Οι πόροι για την ολοκλήρωση των ανωτέρω συμβάσεων βαρύνουν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και η Διεύθυνση Δ3 προβαίνει στις ενέργειες που απαιτούνται για την εξασφάλιση των πόρων αυτών και την τροποποίηση των συμβάσεων.

13. Όλοι οι φάκελοι και τα αρχεία, συμπεριλαμβανομένου και του ηλεκτρονικού αρχείου, όπου υπάρχει, σχετικά με την εκπροσώπηση της χώρας σε ευρωπαϊκούς φορείς εκμετάλλευσης αυτοκινητοδρόμων μεταφέρονται στην «Εγνατία Οδός Α.Ε.» με πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής, το οποίο συντάσσεται από τους εκκαθαριστές και υπογράφεται από τους ίδιους και το Διευθύνοντα Σύμβουλο της «Εγνατία Οδός Α.Ε.».

14. Η ισχύς της απόφασης αυτής αρχίζει από την ημερομηνία δημοσίευσής της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

15. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 17 Σεπτεμβρίου 2014

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΚΙΚΑΣ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ

ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ